Monday, November 24, 2008

MeReKa AdAlAh SyUhAdA' Di JaLaN AlLaH
MEREKA ADALAH SYUHADA’ DI JALAN ALLAH !!!!!!
Nyayian 'Nasyid Syahid' oleh Imam Samudera (salah seorang dr mereka) klik disini

Syahid Daku, Syahidlah daku
Mataku terpejam, daku terluka
Selamat berpisah ayah bonda
Anak istri dan saudaraku
Kita kan jumpa di alam fana
kan jumpa untuk selam-lamnya

Di alam jannah kitakan jumpa
Di alam jannah kan bahagia

Yahudi dan Amerika
Musuh kita sepanjang masa
Amerika dan sekutunya
Kan kitakan hajar hinggakan hancur

Dia alm syurga kita kan jumpa
Di aklam syurga kan bahagia

Syahidlah daku, syahidlah daku
Mataku terpejam daku terluka.

Ish kariman au mut syahida?
(HIdup mulia atau mati Syahid?)------------------------

Artikel ini saya pindahkan dari blog sahabat saya Ustaz al-Bakistani .

seseorang bertanya kepadaku, tindakan pengeboman berani mati, adakah dikira sebagai syahid atau tidak?

Aku menyatakan, tindakan itu dikira sebagai syahid dengan alasan-alasan berikut;

merujuk kepada hadis riwayat Muslim berkaitan dengan kisah seorang budak yang disebut dalam hadis sebagai “al-ghulam”.

Dalam hadis tersebut, diceritakan kisah seorang budak yang hendak dibunuh oleh seorang raja yang zalim sehingga mendakwa dirinya sebagai tuhan. Tindakan mahu membunuh budak tersebut adalah ekoran, budak itu telah membawa ajaran tauhid yang merujuk kepada ajaran Nabi Isa AS.

tindakan awal raja tersebut adalah, dengan mahu mencampakkan budak tersebut dari bukit. Tetapi berkat doa budak tersebut, menyebabkan segala askar-askar yang membawa budak itu terjatuh dari bukit lalu mati.

Apabila budak itu selamat, dia kembali ke istana berjumpa dengan raja yang zalim itu. melihat keadaan budak itu masih selamat, menyebabkan raja menjadi berang, apabila budak itu menyatakan bahawa dia selamat ekoran dari pertolongan dari Allah.

Keadaan itu menyebabkan raja tersebut mengarahkan agar budak itu dihumbankan kedalam laut. Apabila dibawa di tengah laut, budak itu berdoa kepada Allah yang mengakibatkan laut bergelora dan berombak yang mengakibatkan segala askar-askar mati.

Budak itu sekali lagi pulang ke Istana, menyebabkan raja merasa berang dan marah, apabila budak itu menyatakan lagi, bahawa yang menyelamatkannya adalah Allah.


Melihat keseriusan raja tersebut mahu membunuhnya, menyebabkan budak itu berkata:

إنك لست بقاتلي حتى تفعل ما آمرك به، فإن أنت فعلت ما آمرك به قتلتني، وإلا فإنك لا تستطيع قتلي

Maksudnya;
“sesungguhnya kamu tidak boleh membunuhku hingga kamu lakukan apa yang aku suruh. Jika kamu lakukannya, nescaya kamu boleh membunuhku. Jika tidak, kamu tidak mampu membunuhku”
Mendengar kata-kata budak itu, menyebabkan raja itu berkata: apa yang perlu aku lakukan?


Budak itu berkata:

تجمع الناس في صعيد واحد ثم تصلبني على جذع، وتأخذ سهمًا من كنانتي ثم قل: "بسم الله رب الغلام"، فإنك إذا فعلت ذلك قتلتني

Maksudnya;
“kamu himpun manusia pada satu padang, kemudian kamu ikatku pada sebatang pokok tamar. Kamu ambil anak panah dari bekas anak panahku ini, kemudian kamu seru: ”dengan nama Allah, tuhan kepada budak ini”. Jika kamu lakukan demikian, pasti kamu boleh membunuhku”Cadangan budak itu dilaksanakan oleh raja yang zalim itu, yang menyebabkan budak itu mati

Mendengar raja itu menyebut ”dengan nama Allah, tuhan kepada budak ini” ketika membunuh budak tersebut sehingga mati, menyebabkan seluruh manusia yang hadir ketika itu berkata secara serentak:

آمنا برب الغلام

Maksudnya;
”Kami beriman dengan tuhan kepada budak ini[1]”

kisah ini, menunjukkan budak itu mencadangkan kaedah dan cara untuk membunuh dirinya. Dari ini menjadi dalil, walaupun diletakkan bom pada dirinya, lalu diledakkan menyebabkan dia mati dengan tujuan untuk mematikan askar-askar kuffar yang lain, hukum tindakan itu adalah dikira sebagai syahid.BUNUH KANAK-KANAK, WANITA DAN ORANG TUA

Bagaimana pula, jika amaliyyat atau serangan itu dilakukan, menyebabkan kanak-kanak, wanita dan orang tua akan tertempias kena pada serangan tersebut, sedangkan Baginda Nabi SAW ada menyebut;


اغزوا في سبيل الله، قاتلوا من كفر بالله، اغزوا ولا تَغُلّوا، ولا تَغْدروا، ولا تُمَثِّلُوا، ولا تقتلوا وليدًا، ولا أصحاب الصوامع

Maksudnya;
”Berperanglah di jalan Allah, seranglah mereka yang kufur kepada Allah. Peranglah, tetapi jangan melampau, jangan anyam, jangan cincang, jangan bunuh kanak-kanak, dan jangan bunuh orang berada dalam rumah ibadat[2]”Begitujuga dalam hadis yang lain, Bahawa Ibnu Omar berkata:

وجُدت امرأة في بعض مغازي النبيّ صلى الله عليه وسلم مقتولة، فأنكر رسولُ الله صلى الله عليه وسلم قتلَ النساء والصبيان

Maksudnya;
”Aku dapati ada perempuan terbunuh dalam setengah peperangan Nabi SAW, lalu diingkari oleh Rasulullah terhadap pembunuhan wanita dan kanak-kanak[3]”

Jawapannya;

Tidak dinafikan, hukum membunuh kanak-kanak, wanita dan orang tua dalam peperangan adalah sesuatu yang terlarang dalam syarak. Pun begitu, sekiranya mereka ini menjadi penghalang kepada pergerakan tentera Islam dalam menyerang musuh, maka hukum membunuh mereka ini dikira sebagai ”dibenarkan”.

Hal ini merujuk kepada kaedah Usul Fiqh yang berbunyi;

الضرورات تبيح المحظورات

Maksudnya;
“Dharurat mengharuskan perkara yang terlarang”

Tindakan ini pernah dilakukan oleh panglima-panglima perang terdahulu, seperti yang dilakukan oleh Sultan Salahuddin Al-Ayubi dan juga Panglima Tariq bin Ziyad yang semuanya tercatit dalam sejarah.


PENGEBOMAN BALI?

Adakah alasan ini mengizinkan dilakukan serangan berani mati di bali???

Jawapanku;

ulasanku dari persoalan ini adalah seperti berikut;

pertama:

tuduhan mengatakan Ustaz Mukhlas @ Ali Ghufran, Amrozi dan Imam Samudera adalah orang yang melakukan serangan di bali amat meragukan. Ini kerana, berdasarkan satu kenyataan akhbar yang dilakukan oleh Ustaz Abu Bakar Basyir, bahawa beliau mendakwa, bahawa bom yang didapati meledakkan Bali adalah sejenis bom yang hanya boleh didapati dari kem pertahanan Amerika.

Justeru itu, ini menunjukkan bahawa serangan itu sebenarnya bukanlah dari mereka bertiga, tetapi adalah satu provokasi dari Amerika untuk menanam perasaan benci orang barat terhadap Islam.

Firman Allah;

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

Maksudnya;
“Tidak akan redha yahudi dan nasrani terhadap kamu, hinggalah kamu mengikuti mereka”

(Surah Al-Baqarah : 120)

Kedua:

jika diandaikan mereka melakukan serangan tersebut juga, padaku, tindakan melakukan serangan bali adalah tindakan yang tidak tepat dengan ajaran islam. ini kerana, keizinan melakukan serangan berani mati ini adalah dikala wujudnya unsur dharurat.

Melihat kepada keadaan bali, didapati unsur dharurat untuk dilakukan serangan berani mati ini tidak wujud. Ekoran dari itu, tindakan itu adalah tidak seharusnya berlaku.

Pun begitu, jika mereka melakukannya juga, ianya terserah kepada mereka yang berijtihad. Kerana mungkin, berdasarkan kepada kajian mereka, ianya boleh dilakukan.

Apabila mereka berijtihad, mereka diberikan dua pahala sekiranya benar ijtihad mereka. Dan sekiranya ijtihad mereka salah, maka bagi mereka satu pahala sahaja.

Hal ini merujuk kepada hadis Nabi SAW yang berkata:

إِذَا حَكَمَ الْحَاكِمُ فَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَصَابَ فَلَهُ أَجْرَانِ وَإِذَا حَكَمَ فَاجْتَهَدَ ثُمَّ أَخْطَأَ فَلَهُ أَجْرٌ

Maksudnya;
”Apabila seseorang hakim itu berijtihad, lalu benar ijtihadnya, maka baginya dua pahala. Apabila salah ijtihadnya, maka baginya satu pahala[4]”

PENUTUP

Antara ulama yang menfatwakan boleh pengeboman berani mati ini adalah Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Jika merujuk kepada fatwa beliau itu, keizinan itu dirujuk kepada situasi di Palestine yang telah dikuasai oleh yahudi Israel yang dilaknati Allah SWT. Ekoran dari itu, jika dirujuk kepada fatwa tersebut, tidak seharusnya keadaan ini dilakukan di bali. Lebih-lebih lagi di Malaysia.

Padaku, di Malaysia dan Indonesia, kuasa dakwah perlu diperkuatkan dalam menyeru manusia kepada Islam. Bahkan, di Amerika sendiri pun, tidak seharusnya serangan berani mati ini dilakukan, tetapi hendaklah digunakan kuasa dakwah dalam menyeru manusia kepada Islam.

Apa yang dapat dilihat, perubahan kefahaman rakyat amerika kini terhadap islam sudah agak dilihat positif. Ekoran dari itulah, apabila kita merujuk kepada youtube, kita akan dapati bahawa sudah ramai rakyat amerika kini yang sudah memeluk islam.

Adapun tuduhan terhadap 3 mujahid ini sebagai dalang pengeboman terhadap bali adalah amat meragukan. Tetapi, apakan daya, disebabkan dunia islam kini diperintah oleh yahudi secara proxi, menyebabkan mereka ini tetap dituduh sebagai bersalah dan akhirnya dihukum bunuh sampai mati.

Kita serahkan kepada Allah terhadap kematian mereka bertiga ini. Mudah-mudahan mereka ditempatkan oleh Allah sebagai orang yang syahid di jalan Allah, dan dibalas syurga.. amin Ya Rabbal ’Alamin.


Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
http://one-g.blogspot.com

abu_abdillah_azzam@yahoo.com


-------------------------------------------

Peringatan Bagi Pejuang Islam

Berkata As-syahid Al-Imam Hassan Al-Banna:

1. Sesungguhnya ramai yang mampu berkata-kata dan sedikit dari mereka yang bertahan dalam beramal dan bekerja. Ramai pula dari yang sedikit itu yang mampu bertahan di waktu beramal dan sedikit dari mereka yang mampu memikul bebanan jihad yang sukar dan berat. Para Mujahidin itu adalah angkatan terpilih yang sedikit bilangannya tetapi menjadi penolong dan menjadi Ansarullah. Adakalanya mereka tersilap tetapi akhirnya menepati tujuan sekiranya mereka diberi Inayah dan Hidayah oleh Allah."Sesungguhna kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendakiNya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk" (Al-Qashash:56)
"Dan barangsiapa yang berjihad, maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari semesta alam" (Al-Ankabut:6)


2. Sesungguhnya ujian-ujian Allah adalah PROSES PENAPISAN, untuk menapis orang yang benar dan yang bohong; orang yang beriman dan Munafik; orang yang sabar dan gopoh."..dan agar Allah membersihkan orang-orang yang beriman (dari dosa mereka) dan membinasakan orang-orang yang kafir" (Ali-'Imran:141)
"Allah sekali-kali tidak akan membiarkan orang-orang yang beriman dalam keadaan kamu sekarang ini, sehingga Dia menyisihkan yang buruk(munafik) dengan yang baik (mu'min). Dan Allah sekali-kali tidak akan memperlihatkan kepada kamu hal-hal yang ghaib, akan tetapi Allah memilih siapa yang dikehendakiNya di antara rasul-rasulNya. Kerana itu berimanlah kepada Allah dan rasul-rasulNya; dan jika kamu beriman dan bertakwa, maka bagimu pahala yang besar" (Ali-'Imran:179)"Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antar kamu; dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ehwalmu" (Muhammad:31)
"Musa berkata kepada kaumnya:'Mohonlah pertolongan kepada Allah dan bersabarlah; sesungguhnya bumi (ini) kepunyaan Allah; dipusakakanNya kepada siapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa" (Al-A'Raaf:128)


3. Sesungguhnya da'wah berdiri di atas keazaman, bukan di atas kemudahan.


"Allah berfirman:'Jangan takut (mereka tidak akan dapat membunuhmu), maka pergilah kamu berdua dengan membawa ayat-ayat Kami (mu'jizat-mu'jizat); sesungguhnya Kami bersamamu mendengarkan (apa-apa yang mereka katakan)," (Asy-Syu'araa':15)
4. Orang yang beriman apabila diganggu Syaitan, mereka cepat sedar dan kembali kepada Allah."Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa bila mereka ditimpa was-was dari syaitan, mereka ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan-kesalahannya. Dan teman-teman mereka(orang-orang kafir dan fasik) membantu syaitan-syaitan dalam menyesatkan dan mereka tidak henti-hentinya(menyesatkan)" (Al-A'raaf:201-202)Wahai saudaraku, hendaklah kita tetap berada di atas Jalan Da'wah ini. Sesungguhnya janji-janjiNya adalah benar.

No comments: